Schodisko na Šípku sa búrať nemusí, bude sa rekonštruovať

O budúcnosti problematického schodiska na sídlisku Šípok rozhodli výsledky analýzy betónového podložia, ktoré prednedávnom prišli zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Mesto si ju objednalo u odborníkov kvôli opakujúcim sa problémom s praskaním a odlamovaním dlaždíc.

Odborníci zo stavebnej fakulty odobrali pred tromi mesiacmi zo schodiska spájajúceho Horskú a Malinovského ulicu vzorky, podrobili ich skúškam, aby podľa toho zistili kvalitu betónu. Na mieste však vtedy ešte nevedeli povedať, ako dopadne analýza kvality podložia. Dnes sú už ale jej výsledky známe. S optimistickým riešením do blízkej budúcnosti ich tlmočil Milan Kráľ, vedúci oddelenia územného rozvoja a výstavby MsÚ: „Časť je poškodená, takže sa musí vybrať. Rozhodujúca časť je ale vyhovujúca, a tá bude použitá ako podklad pre nové schody, podľa čoho sa urobila aj projektová dokumentácia.“  

Verejné obstarávanie na dodávateľa prác sa už uskutočnilo a jeho víťaz by mal schodisko začať riešiť v septembri. Ako doplnil Milan Kráľ, rekonštrukcia schodiska by mala byť hotová do konca roka. Nová technológia by mala garantovať, aby schody nepostihol rovnaký osud ako v minulosti. Ako totiž vyplynulo z rozboru betónu, hlavný problém spočíval v zimnej údržbe – posypová soľ narúšala a rozkladala betón pod obkladom. „Zrealizovaný projekt už neuvažuje so žiadnymi obkladmi a dlažbami, je to pohľadový betón, ktorý bude vodostály aj odolný mrazom a dali sme do podmienky desaťročnú záruku na realizované dielo,“ podotkol Kráľ.

(Tempo, upr.)

Môže sa Vám ešte páčiť...